h

Gemeente verstopt bomen in 'bosplantsoen'

15 november 2013

Gemeente verstopt bomen in 'bosplantsoen'

In de afgelopen weken is de gemeente de eerste (voorbereidende) werkzaamheden gestart rond de Kersenbaan en daar gaat nu al van alles mis, met name in de communicatie met bewoners en belanghebbenden: er is geen communicatie of deze is te laat.

Tegelijkertijd lijken er rookgordijnen te worden opgeworpen rond de kapvergunningen voor de aanleg van de Kersenbaan. Het komt er kort gezegd op neer dat er bijna twee keer zoveel bomen (ruim 600!) worden gekapt als in de vergunning staat. Deze bomen staan in de aanvraag allemaal verborgen onder de term bosplantsoen. 

Na de missers rond Park Randenbroek vond de gemeente het blijkbaar nodig om maar niet alle bomen te noemen. De SP-fractie heeft hier schriftelijke vragen over gesteld, zowel over de kapvergunning als over de communicatie.

Kapvergunning 

Bij de terinzagelegging van de eerste kapvergunning (vergunning 4340138) is gesuggereerd dat deze kapvergunning de totale kap-consequenties zouden zijn voor het deel Arnhemseweg Zuid (van Leusderweg tot Smaragdweg). Het zou dan gaan om 226 bomen. 

Nergens is melding gemaakt dat er nog een tweede kapvergunning nodig is voor dit gebied. Volgens het collegebesluit is dan alleen nog een tweede vergunning nodig voor het gedeelte tussen de Smaragdweg en de A28. 

Pas bij de hoorzitting op 16 september voor de bezwaarmakers tegen de eerste kapvergunning wordt plotseling door de gemeente gezegd dat er nog een kapvergunning zal komen. Waarbij de suggestie wordt gewekt dat het alleen zal gaan om de eerder benoemde tweede vergunning en om enkele bomen waarvan sinds 2010 door groei de diameter groter dan 10 cm is geworden, terwijl men toen al wist dat het om veel grotere aantallen zou gaan. De tweede vergunning is namelijk al op 25 juli 2013 aangevraagd.  

De tweede kapvergunning wordt pas ter inzage gelegd (op 30 oktober) nadat de eerste definitief is verleend. Bij de tweede kapvergunning (vergunning 4452922) zou het gaan om 98 bomen, 254 meter haag en 8616 vierkante meter bosplantsoen langs de Ponlijn. 

De ter inzage gelegde stukken zijn (ook digitaal) moeilijk leesbaar maar met behulp van een gespecialiseerd computerprogramma blijkt dat als de twee kapvergunningen bij elkaar worden opgeteld het NIET gaat om 226 + 98 bomen is 324 bomen, maar om 606 bomen (rekensom: 222 bomen (vergunning 1), 98 bomen (vergunning 2) + 332 bomen in het bosplantsoen (rood gearceerd, vergunning 2), 53 bomen op privé terrein (blauw gearceerd, vergunning 2) = 608 bomen). In de tweede vergunning gaat het om meer bomen dan in de eerste vergunning.

Daarnaast wordt expliciet gewaarschuwd dat nog meer bomen zullen/kunnen sneuvelen door de werkzaamheden: uit ervaring blijkt dat dit al snel 10 a 15 procent is, dan komt het totaal uit op zo’n 650 tot 700 bomen!

Als je naar de aanvragen voor de kapvergunning kijkt, lijkt het of de gemeente er alles aan doet om het zo ondoorzichtig mogelijk te maken met als doel het aantal te kappen bomen niet al te hoog te laten zijn. Want waarom verberg je anders ruim 300 bomen onder de term bosplatsoen?

Risicoparagraaf 

Bij het besluit van het college op 29 mei om te starten met de aanbesteding en gunning van de Kersenbaan is een uitgebreide risicoparagraaf voor dit immense project opgenomen met 51 specifieke risico’s (opgesteld door Grontmij). 

De gemeenteraad heeft het college opgedragen om bij grote projecten de risico’s in kaart te brengen en vooral ook passende beheersmaatregelen te nemen. Dat is niet alleen nodig op financieel gebied, maar zeker ook als het gaat om schade aan het groen, de leefomgeving, particuliere huizen, planning en het vertrouwen van inwoners. 

Reactie toevoegen

Foto: SP
Foto: SP

U bent hier