h

Sluiting Van Randwijckhuis onze zorg!

12 november 2013

Sluiting Van Randwijckhuis onze zorg!

In de media is aangekondigd dat het Van Randwijckhuis in oktober 2014 zal sluiten. Honderd bewoners moeten verhuizen en tachtig medewerkers raken mogelijk hun baan kwijt. Volgens bestuursvoorzitter Marlijn Lenselink is deze sluiting het directe gevolg van de bezuinigingen in de zorg.

Volgens Beweging 3.0, eigenaar van het Van Randwijckhuis, kan door deze sluiting de financiele ruimte ontstaan om andere verzorgingshuizen om te vormen tot zelfstandige woonruimten. Als redenen voor sluiting van juist dit verzorgingshuis worden verder genoemd: het ontbreken van voorzieningen op loopafstand en de aanleg van de drukke Kersenbaan.
 
Deze ontwikkeling is voor de SP-fractie aanleiding de volgende vragen aan het college te stellen:
 

  • Bent u op de hoogte van de plannen tot sluiting van het Van Randwijckhuis?
  • Welke acties heeft u tot dusver ondernomen om u gedetailleerd te laten informeren?
  • Heeft u inmiddels contact opgenomen met Beweging 3.0 om de gevolgen van deze aankondiging te bespreken en - zo ja - wat is daarvan het resultaat?
  • Onderschrijft u de opvatting van de SP dat deze sluiting het gevolg is van het huidige kabinetsbeleid en dat de rekening van de crisis zo op onaanvaardbare wijze wordt neergelegd bij afhankelijke ouderen en medewerkers in de zorg?
  • Bent u bereid bij het kabinet te protesteren tegen deze in Amersfoort nu zo voelbare gevolgen van het kabinetsbeleid en - zo ja - op welke wijze?
  • Bent u, met de SP, van mening dat u, ook als gevolg van de decentralisatieopgave, hier een eigen verantwoordelijkheid heeft om te waarborgen dat er voor bewoners en medewerkers van het Van Randwijckhuis een sociaal aanvaardbare oplossing wordt gevonden, te weten: een veilige woonplek voor alle bewoners van het Van Randwijckhuis, met kwalitatief goede zorg, waar zij blijvend kunnen wonen zonder nieuwe verhuizingen en tevens behoud van werkgelegenheid voor alle medewerkers van het Van Randwijckhuis? Zo ja, waarom? Zo nee, waarom niet?
  • Als argument om juist het Van Randwijckhuis te sluiten wordt onder meer verwezen naar de afwezigheid van voorzieningen op loopafstand. Op welke wijze heeft u in het betreffende voorzieningenbeleid ooit rekening gehouden met de belangen van de bewoners van het Van Randwijckhuis?
  • Een ander aangevoerd argument voor sluiting is de aanleg van de drukke Kersenbaan. Op welke wijze is er in de planvorming van de Kersenbaan ooit rekening gehouden met de overlast die de bewoners van het Van Randwijckhuis zullen ervaren door de aanleg van de Kersenbaan?

Ad Meijer en Frits Schoenmaker,
fractie SP

Reacties

Ik vind deze sluiting schandalig, nederland vergrijst en onze regering sluit verzorgings huizen die wij zo hard nodig hebben! wederom legt de regering de rekening van de crisis neer bij de ouderen want daar valt nog wat te halen. Dit zijn de mensen die na de oorlog ons land in bittere armoede hebben opgebouwd. het grote graaien gaat maar door!

Reactie toevoegen

U bent hier