h

Wandeling Kersenbaan roept vragen op

26 januari 2014

Wandeling Kersenbaan roept vragen op

Maandag 27 januari begint de bomenkap op het nieuwe Kersenbaan-traject. Voorafgaand hieraan organiseerden gemeente Amersfoort en aannemer Hegeman-Roelofs op zaterdag 25 januari een informatieve rondwandeling over het nieuwe Kersenbaan-traject.

Dat dit rijkelijk laat is bleek ook wel uit de vragen van belanghebbenden die hier en daar toch best wel urgent bleken te zijn en nog voor maandag beantwoord dienen te worden.

Daarnaast is het ook vervelend dat er een nieuwe gemeentelijke projectleider op het project Kersenbaan is gezet. Diverse vragen waarbij voorkennis over de hele projectgeschiedenis nodig is konden hierdoor niet goed worden beantwoord.

Ad Meijer zet vraagtekens bij nut & noodzaak Kersenbaan.

De SP zet vraagtekens bij nut & noodzaak Kersenbaan.

Overigens werden wel meer vragen niet goed beantwoord en werden de vragenstellers vaak afgewimpeld met de mededeling dat 'men de vraag mee zou nemen'. Aangezien maandag al met de kap begonnen wordt kan je je afvragen of dit nog veel verschil zal maken.

Dit toont maar weer aan dat burgerparticipatie vaak een wassen neus is, Amersfoorters staan consequent op achterstand qua informatievoorziening ten opzichte van de gemeente en projectonwikkelaars, en krijgen amper de tijd om ingezet beleid nog terug te draaien wanneer er verkeerde beslissingen blijken te zijn genomen.

Burgerparticipatie is vaak een wassen neus in Amersfoort, ook bij de Kersenbaan.

Burgerparticipatie is vaak een wassen neus, ook bij dit project.

Deze informatiewandeling had beter veel eerder al georganiseerd kunnen worden, zodat vragen die naar aanleiding van de wandeling naar boven komen nog benut kunnen worden om de kapplannen bij te stellen.

Een van de vragen die gesteld werd was of er wel een Bomen Effect Analyse (BEA) is uitgevoerd, een onderzoek waarbij in kaart gebracht wordt hoe schade aan bomen bij een project zo veel mogelijk beperkt kan worden. Hierop was men het antwoord schuldig, 'men neemt het mee'.

Andere vragen ging over de herplant van bomen. Slechts 120 van de bijna 1000 gekapte bomen gaan herplant worden op het Kersenbaantraject zelf, en elders in Amersfoort wordt helemaal niets herplant. Dat is natuurlijk schrikbarend weinig, en zo wordt Amersfoort weer een stuk minder groen!

Ook deze meer dan honderd jaar oude boom moet wijken!

De SP Amersfoort vindt dat als er ergens in Amersfoort bomen verwijnen er elders een vergelijkbare massa groen herplant moet worden. In december heeft de SP dan ook een motie ingediend die meer duidelijkheid zou moeten verschaffen over de herplant van groen dat verloren gaat door het Kersenbaan project.

Helaas heeft deze motie het niet gehaald en heeft de Raad zich af laten schepen met een loze belofte van de wethouder. De wethouder heeft het alleen maar over de herplant van 120 bomen op het traject zelf, en zwijgt over herplant elders. Gelukkig zei hij naar aanleiding van de vragen hierover tijdens de wandeling dat hij 'het ook mee zou nemen'. Er werd heel wat meegenomen die dag.

Amersfoort, ooit de groenste stad, straks de duurste stad?

De wethouder en de aannemer zijn vast heel tevreden na deze wandeling. Ze hebben immers hun 'plicht' gedaan, de burger mocht weer 'participeren' en het was erg gezellig bij de koffie met oliebollen achteraf. De VVD wethouder kan weer een geldverslindend prestigeproject op zijn lijstje afstrepen.

Ondertussen beginnen de kettingzagen al te ronken en blijven de omwonenden straks gedesillusioneerd achter in een wijk waar groen moest wijken voor asfalt...

 

De SP wil een groener Amersfoort
lees hier meer!

 

Reactie toevoegen

U bent hier