h

SP wil meer duidelijkheid over weggepeste man in Liendert

8 maart 2014

SP wil meer duidelijkheid over weggepeste man in Liendert

Afgelopen vrijdag heeft de SP vragen gesteld aan het college over de zaak van de man die vanwege zijn seksuele geaardheid uit Liendert is weggepest. De SP verbaast zich over het feit dat het college de Raad hierover nooit heeft ingelicht en vindt dat deze kwestie nogal wat vragen oproept.

Terecht staan de media vol met berichten over Henk, die vanwege zijn seksuele geaardheid zijn woning in Liendert heeft moeten ontvluchten. Hij heeft op dit moment geen zekerheden omtrent zijn toekomstige verblijfplaats en dreigt zijn woning met restschuld te moeten verkopen.

Hoewel deze zaak al heel lang speelt is de gemeenteraad nooit eerder hierover geïnformeerd, ook niet vertrouwelijk. Het college lijkt, na de publiciteit van de afgelopen dagen, aan te sturen op een oplossing die Henk weer perspectief geeft. Dat is mooi. Maar betekent zo'n oplossing dat de gemeente de restschuld overneemt?

Hoe zit het met de aanpak van de daders? Moet hier discriminatie niet actief bestreden worden? Waarom voert alleen wethouder Van Eijk hier het woord en blijft burgemeester Bolsius een rol op de achtergrond spelen? Dit is toch bij uitstek ook een zaak van openbare orde en veiligheid?

Nu blijkt dat de klachten van Henk lange tijd niet serieus opgepakt zijn. Hoe is dat mogelijk? En tot slot de prangende vraag: hoeveel van dit soort gebeurtenissen spelen er zich nog meer in Amersfoort af?

Deze informatie hoort bij gemeenteraad en inwoners bekend te zijn!

De SP fractie heeft daarom de volgende vragen ingediend:

  • Binnen welke termijn verwacht u een oplossing voor Henk gevonden te hebben?
  • Waarom heeft Henk zo lang moeten aandringen op een serieuze behandeling van zijn zaak?
  • Bent u van plan de restschuld van de woning door de gemeente te laten overnemen? Zo ja, waarom? Zo niet, waarom niet?
  • Welke maatregelen neemt u in de richting van de daders?
  • Is dit niet ook een zaak van openbare orde en veiligheid?
  • Waarom voert wethouder Van Eijk namens het college het woord en niet burgemeester Bolsius?
  • Waarom is de gemeenteraad niet direct, eventueel vertrouwelijk, geïnformeerd?
  • Bent u, met de SP, van mening dat dit soort informatie bij de gemeenteraad bekend hoort te zijn?
  • Hoeveel vergelijkbare zaken (ernstige discriminatie met ontvluchting van de woning tot gevolg) hebben zich de afgelopen vijf jaar in Amersfoort voorgedaan en welke oplossingen zijn er toen gekozen?
  • Hoeveel vergelijkbare zaken spelen er op dit moment in Amersfoort en welke oplossingen worden er gekozen?
  • Heeft u contact gehad hierover met andere gemeenten waar eerder dit soort zaken gespeeld hebben? Zo ja, wat heeft u van deze zaken geleerd? Zo nee, waarom niet?

Reacties

Er is een signaal nodig van de politiek naar de samenleving dat dit soort onverdraagzaamheid, discriminatie en recht in eigen hand nemen niet te tolereren is. Het eind is zoek als dit soort dingen door de beugel kunnen. Ik vind het uitstekend dat de SP hierin actie onderneemt.

Reactie toevoegen

U bent hier