h

Raad bezuinigt liever op de stad, niet op zichzelf

9 april 2014

Raad bezuinigt liever op de stad, niet op zichzelf

Afgelopen dinsdag heeft de SP in de gemeenteraad een voorstel ingediend om 20 procent te bezuinigen op de vergoedingen van raadsleden. Deze structurele bezuiniging zou de gemeente de komende raadsperiode meer dan 730.000 Euro opleveren.

In principe gaat de raad niet over haar eigen vergoedingen, de hoogte hiervan is vastgelegd in landelijke regels en is afhankelijk van het aantal inwoners in een gemeente. Maar de gemeenteraad mag er wel voor kiezen om een lagere vergoeding van maximaal 20 procent uit te keren aan haar eigen raadsleden.

Nu lijkt een bezuiniging van 20 procent op het inkomen best veel. Maar daar staat tegenover dat de raadsleden in Amersfoort er vanaf 1 januari 2015 allemaal een salarisverhoging van bijna 17 procent bij krijgen als gevolg van het overschrijden van de 150.000 inwonergrens vorig jaar. Hierdoor valt de gemeente Amersfoort straks in een hogere inwonersklasse, waardoor de raadsvergoedingen ook hoger uitvallen. 

Effectief komt de door ons voorgestelde bezuiniging dus neer op een bezuiniging van 3 procent ten opzichte van de huidige situatie. Daarmee verdienen Amersfoortse raadsleden nog steeds veel meer dan raadsleden in een gemeente tot 100.000 inwoners, dus deze bezuiniging leek ons alleszins redelijk. 

Maar nog veel belangrijker vinden we dat de raad hiermee een signaal van solidariteit uitzendt naar de bewoners in onze gemeente die ook al veel hebben moeten inleveren en de komende jaren ook weer nieuwe bezuinigingen kunnen verwachten als gevolg van teruglopende gemeenteinkomsten.

Helaas was een meerderheid in de raad het niet met ons eens. Veel raadsleden vonden dat ze zelf mogen weten wat ze met hun vergoedingen mogen doen. Een vreemd argument waar bijvoorbeeld werknemers in de zorg nooit mee wegkomen als er op hun inkomens gekort wordt. 

Nog pijnlijker was dat diverse raadsleden met berekeningen van hun uurloon probeerden aan te tonen hoe weinig ze wel niet verdienen als raadslid. Nu zijn wij de laatsten om te ontkennen dat veel raadsleden veel uren maken. Maar het raadslidmaatschap is een parttime baan waar zeker in een gemeente zo groot als Amersfoort een uitstekende vergoeding tegenover staat. Daar mag echt niet over geklaagd worden.

Socialisten krijgen vaak het verwijt dat ze vooral goed zijn in het uitgeven van andermans geld. Maar gisteren heeft de SP maar weer eens aangetoond dat het vooral de andere partijen zijn die daar goed in zijn. Ons voorstel om uit solidariteit met de inwoners van onze gemeente ook in onze eigen raadsvergoedingen te snijden heeft het daardoor helaas niet gehaald. Alleen GroenLinks en Amersfoort2014 hebben het voorstel van de SP gesteund.

Reactie toevoegen

U bent hier