h

Wet Normering Topinkomens schiet tekort

4 september 2014

Wet Normering Topinkomens schiet tekort

De manager van de sociale werkplaats te Amersfoort die onlangs een vertrekpremie van bijna 3 ton mee kreeg komt daar gewoon mee weg. Dat blijkt uit antwoorden op de kamervragen die SP Tweede Kamerlid Sadet Karabulut hierover heeft gesteld.

Sinds 1 januari 2013 is de Wet Normering Topinkomens van toepassing. Deze wet schrijft voor dat topfunctionarissen in de publieke sector maximaal een vergoeding van 75.000 Euro mee naar huis mogen krijgen bij hun ontslag.

Uit de antwoorden op de Kamervragen blijkt echter dat de ambtenaar in kwestie niet beschouwd wordt als een topfunctionaris. Hij behoort namelijk niet tot de top van de Sociale Werkplaats, maar valt net daaronder. Dit betekent dat de gemeente geen enkele mogelijkheid heeft om deze hoge ontslagvergoeding tegen te houden.

Dit probleem speelt niet alleen in Amersfoort. Zo blijkt uit vragen van de SP Amsterdam dat bij diverse woningcorporaties managers hoge vertrekpremies meekrijgen omdat zij niet beschouwd worden als topfunctionarissen.

Ook de SP Gelderland trok onlangs nog aan de bel over de hoge inkomens bij netbeheerder Liander, ook daar gaat het om directeuren net onder de top.

Inmiddels is er een nieuwe versie van de Wet Normering Topinkomens naar de Tweede Kamer gestuurd. Deze nieuwe wet is niet langer alleen van toepassing op topfunctionarissen, maar op alle werknemers in de publieke sector.  De SP is hier een groot voorstander van.

Waarschijnlijk zal het nog tot 1 januari 2017 duren voordat deze nieuwe wet ingaat. Tot die tijd is publiek geld nog vogelvrij, en kan het dus nog vaker voorkomen dat managers met forse vertrekpremies naar huis gaan. 

De SP roept het College van Amersfoort dan ook op om haar invloed om salarissen en vertrekpremies bij publieke instellingen te beïnvloeden zoveel mogelijk te gebruiken.

Het College mag niet nog een keer pas achteraf doorkrijgen dat er een veel te hoge vergoeding is uitgedeeld, wanneer het te laat is om daar nog wat tegen te doen.

Reactie toevoegen

U bent hier