h

Geen gesubsidieerde topinkomens!

11 februari 2015

Geen gesubsidieerde topinkomens!

Steeds meer gemeenten laten vastleggen in hun subsidie verordening dat subsidies geweigerd kunnen worden als er bij de aanvragende instelling mensen met een te hoog inkomen werken. Dit is echter gemakkelijk te omzeilen door deze mensen in dienst te nemen bij een ander bedrijf dan het bedrijf dat de subsidie aanvraagt. Op verzoek van de SP (hierbij gesteund door het CDA) gaat de gemeente Amersfoort nu onderzoeken of dit gat in de verordening gedicht kan worden.

Een veel voorkomende constructie is bijvoorbeeld de gemeenschappelijke regeling, een samenwerkings-verband tussen verschillende gemeenten dat bepaalde wettelijke taken uitvoert voor deze gemeenten. Volgens de Wet Normering Topinkomens (WNT) valt zo'n gemeenschappelijke regeling, die soms behoorlijk veel overheidsgeld kan ontvangen, onder de WNT, en mogen topfunctionarissen die voor deze regeling werken niet meer dan de WNT-norm verdienen.

In de praktijk besteden gemeenschappelijke regeling echter hun taken weer vaak uit aan onderliggende bedrijven, die niet onder de WNT vallen. In Amersfoort kennen we bijvoorbeeld de RWA/Amfors constructie die de sociale werkvoorziening uitvoert. Wie de jaarrekening van de RWA (de gemeenschappelijke regeling) doorleest, zal daarin terugvinden dat de directeur van de Amfors een salaris van 0 Euro verdiend. Daarmee wordt ruimschoots voldaan aan de WNT-norm, maar de directeur is daarnaast ook in dienst van de onderliggende BV, de Amfors, die niet onder de WNT valt. In dit geval is de WNT dus niet toepasbaar.

Ook in de Algemene Subsidieverordening van Amersfoort is deze maas aanwezig. De verordening stelt dat subsidies wel geweigerd kunnen worden wanneer werknemers van het aanvragende bedrijf meer verdienen dan de WNT-norm toestaat. Maar de verordening zegt niets over de salarissen van onderliggende of samenwerkende bedrijven (ook wel gelieerde partijen genoemd).

Om dit aan te pakken heeft de SP gisteravond in de raad met steun van het CDA een motie ingediend die het college vraagt om te onderzoeken of deze maas in de verordening gedicht kan worden. Indien dit juridisch mogelijk blijkt wordt het college verzocht om een nieuw wijzigingsvoorstel voor te leggen aan de gemeenteraad om de verordening aan te passen.

Het spande er even om of de motie het wel zou halen, de raadsvergadering werd zelfs even geschorst tijdens de afhandeling van de motie. Maar uiteindelijk werd de motie met brede steun van de raad aangenomen, 33 raadsleden stemden voor en alleen 2 raadsleden van D66 stemden tegen.

Reactie toevoegen

Foto: SP
Foto: SP

U bent hier