h

Ook in Amersfoort pas bijstand na een zoekperiode?

19 februari 2015

Ook in Amersfoort pas bijstand na een zoekperiode?

Na Enschede lijkt ook Amersfoort een zoekperiode te hanteren voordat een aanvraag voor bijstand in behandeling wordt genomen door de gemeente. De SP fractie heeft hierover aanwijzingen opgevangen en heeft het college vragen gesteld hierover. De SP wil weten of de gemeente inderdaad een zoekperiode hanteert voor mensen ouder dan 27 jaar en roept de gemeente op om daar onmiddellijk mee te stoppen.

De afgelopen tijd was er veel ophef in Enschede over het bijstandsbeleid dat deze gemeente hanteert. Uit een recente uitzending van TV programma de Monitor blijkt dat Enschede mensen eerst 28 dagen naar werk laat zoeken voordat hun bijstandsaanvraag in behandeling wordt genomen. Wettelijk gezien mag dit niet.

In een Amersfoorts rekenkamerrapport over effectiviteit van bijstandsfraude dat deze maand verschenen is, valt te lezen dat ook Amersfoort een dergelijk beleid hanteert. Mensen die zich aanmelden voor een uitkering en die volgens de gemeente in staat zijn om te werken worden eerst door verwezen naar reïntegratiebedrijf WorkFast. Hun aanvraag voor bijstand wordt in dit geval nog niet opgenomen.

De SP vindt dit onacceptabel. Volgens de wet moet een aanvraag onmiddellijk in behandeling worden genomen, dat blijkt ook uit Kamervragen aan Jette Klijnsma die de landelijke SP hier recent nog over gesteld heeft. Een zoekperiode vooraf leidt tot verlies van inkomen met alle nadelige gevolgen van dien. Mensen kunnen hierdoor in de schulden komen of afzien van hun aanvraag waardoor ze bij de gemeente buiten beeld raken. Dit is een onwenselijke situatie, en de SP roept het college van Amersfoort dan ook op om te stoppen met dit beleid.

Reactie toevoegen

U bent hier