h

"Verwarde personen" en de Amersfoortse zorgaanpak

28 augustus 2015

"Verwarde personen" en de Amersfoortse zorgaanpak

Voor de tweede keer in korte tijd wordt Amersfoort opgeschrikt door iemand die “verward” gedrag vertoond. Deze gebeurtenissen hebben grote gevolgen voor omwonenden en de hulpdiensten draaien op volle toeren om de situatie vervolgens weer in goede banen te leiden. De vraag die zich opdringt is: moeten we hier spreken van een op zichzelf staand incident of is dit voorval illustratief voor de manier waarop nu de zorgaanpak vorm wordt gegeven?

De SP is wars van sensatiezucht. Het politiek aan de orde stellen van dit soort “spectaculaire” voorvallen kent sensationele rafelranden. Maar dit mag er niet toe leiden dat de locale politiek haar ogen sluit voor de mogelijk dieper liggende oorzaken die tot dit soort betreurenswaardige incidenten aanleiding geven.

In de loop van 2013 heeft de SP de uitplaatsingen van GGZ cliënten bij Zon & Schild nadrukkelijk aan de orde gesteld. Immers, het kabinet dwong met het doorzetten van de “scheiding tussen wonen en zorg” instellingen tot dit soort maatregelen. Categorieën cliënten werden uitgeplaatst en groepen nieuwe cliënten niet meer bij instellingen gehuisvest.

Ook was toen al duidelijk dat de gemeente Amersfoort per 1 januari 2015 in het bijzonder veantwoordelijk voor opvang en huisvesting van uitgeplaatste, of niet meer door instellingen gehuisveste, GGZ-cliënten zou zijn. De SP maakte zich zorgen over de kwaliteit van zowel opvang als begeleiding.

Het toenmalige college stelde zich op het standpunt dat de verantwoordelijkheid in eerste instantie bij GGZ-instellingen lag en dat met name in het leven geroepen FACT-Teams in voldoende mate waren toegerust om de verwachte uitstroom van cliënten het hoofd te bieden.

In de vele recente Amersfoortse discussies rondom de overheveling van taken binnen het Sociaal Domein is slechts bescheiden aandacht geweest voor de opvang van GGZ-cliënten.

Gisteren heeft de SP-fractie, zowel mondeling als per mail, aan het college gevraagd om snel inzicht te geven in de omstandigheden die tot de incidenten aan de Kapelweg aanleiding heben gegeven, met name gericht op al dan niet adequaat verleende zorg.

Nu het college volstaat met het doorzenden van de brief aan de omwonenden ziet de fractie zich genoodzaakt deze schriftelijke vragen alsnog in te dienen.

Veelal stelt het college – vaak terecht – dat het niet op individuele casussen in wil gaan. Aard en omvang van gebeurtenissen als aan de Kapelweg maken aanvullende informatieverstrekking echter tot publiek belang. Dieper liggende oorzaken moeten, indien aan de orde, nadrukkelijk worden blootgelegd.

Reactie toevoegen

U bent hier