h

Liever duurzame huurwoningen dan opgepimpt stadhuis

15 maart 2016

Liever duurzame huurwoningen dan opgepimpt stadhuis

Op 16 februari heeft de raad gesproken over de nieuwe renovatieplannen voor het stadhuis. Het college lijkt alle afspraken over een sober en doelmatige renovatie vergeten te zijn, want "sober" wordt nu uitgelegd als een duurzaamheidspakket dat de gemeente vele miljoenen Euro's gaat kosten! De SP vindt dit onverteerbaar en is van mening dat alleen eenvoudige maatregelen moeten worden genomen. Met een simpele renovatie kan veel energie bespaard worden en levert dit de gemeente op termijn zelfs geld op. Nu geld steken in een 'groen prestigeproject' valt niet uit te leggen aan een stad die nog maar net onder financieel toezicht uitkomt en de afgelopen jaren al vele bezuinigingen voor haar kiezen kreeg!

Kort samengevat liggen er drie opties voor. De eenvoudigste optie is om te kiezen voor een basisrenovatie. Die bespaart de gemeente zo'n 3,5 miljoen Euro de komende 25 jaar ten opzichte van niets doen. De jaarlijkse uitgaven gaan hierdoor omlaag. Dit is het gevolg van de energiebesparingen die deze eenvoudige renovatie oplevert. Renovatie van het stadhuis is zeker nodig. Het gebouw stamt uit 1974 en lekt aan alle kanten warmte.

Aan die eenvoudige renovatie wil het college een duurzaamheidspakket toevoegen. Er liggen twee pakketten met prachtige namen, een 'excellent' pakket, en een 'outstanding' pakket. Deze pakketten voegen naast de sobere energiebesparende maatregelen ook zaken toe als bijvoorbeeld een 'groene gevel', een gevel bekleed met planten. Allemaal heel duurzaam. Allemaal heel erg groen. Maar ook heel erg duur in onderhoud zonder dat het heel veel extra oplevert qua energiebesparing. Totale meerprijs van deze twee duurzaamheidspakketten? 12.3 tot 15.1 miljoen Euro!

De SP is zeker geen tegenstander van duurzame maatregelen, maar ook de sobere renovatie levert een stadhuis op dat veel duurzamer is dan het huidige stadhuis. Sterker nog, de meeste besparingen op de energierekening worden behaald met de eenvoudige basisrenovatie! Alles daarboven is extra, maar gezien de hoge kosten die daar aanhangen kan dat geld beter in andere duurzaamheidsmaatregelen worden gestoken.

De SP ziet dan ook liever dat dit geld gaat naar energiezuinige sociale huurwoningen. Daarmee maak je de stad pas echt duurzaam!

Reactie toevoegen

U bent hier