h

SP: reactie coalitie op mega privacy lek “laf en huichelachtig”

20 april 2016

SP: reactie coalitie op mega privacy lek “laf en huichelachtig”

“De onzekerheid van 1900 Amersfoorters waarvan de zorginformatie op straat ligt interesseert deze coalitie geen bal”, stelt SP-fractievoorzitter Ad Meijer. “Ze richten alle aandacht op het veilig stellen van hun machtspositie en hopen dat deze stad dit voorval zo snel mogelijk vergeet.”

Op initiatief van de SP hield de gemeenteraad gisteravond een interpellatie waarin raadsleden bijna 100 vragen aan het college stelden. De belangrijkste vragen gingen over het ontbreken van een sluitende veiligheidsaanpak tegen datalekken en het 10 weken lang niet informeren van verantwoordelijk wethouder Imming (PvdA). En wat blijkt, het college kan/wil juist die belangrijke vragen niet beantwoorden en laat een “extern onderzoek” verrichten.

“Tijd kopen”, stelt Meijer. Samen met andere oppositiefracties diende de SP twee moties van wantrouwen in. Eén tegen wethouder Imming (Zorg/PvdA) en één tegen wethouder Tigelaar (IT/ChristenUnie). De coalitie steunde deze moties niet en verschuilt zich nu achter dat aangekondigde externe onderzoek.

De SP vindt het volstrekt ongeloofwaardig dat Imming vragen over de manier waarop zij geïnformeerd is niet kan beantwoorden en daar een extern bureau voor nodig heeft. Ad Meijer: “De wethouder moet er voor zorgen dat zij op tijd over dit soort gebeurtenissen geïnformeerd wordt. Ze is geen beginneling. Als je na twee jaar nog aan je ambtenaren niet duidelijk hebt kunnen maken dat ze jou serieus moeten nemen dan heeft jouw beleid gewoon gefaald.”, aldus de fractievoorzitter.

De SP voorziet dat de raadsmeerderheid gaat proberen de schuld op de ambtenaren af te schuiven. Alsof zo’n wethouder een willoos slachtoffer is tussen al die kwaadwillende ambtenaren. “Geloof het maar niet!”, stelt Meijer.

Volgens de SP lijkt deze situatie sprekend op het Eemhuis-schandaal, nu vijf jaar geleden. Ook toen bleek de wethouder Financiën volstrekt niet opgewassen tegen zijn taak maar startten coalitiefracties met succes een campagne tegen de ambtelijke top.

Eindeloze gesprekssessies over de verhouding tussen ambtenaren en raadsleden en tussen ambtenaren en wethouders waren het gevolg. Uiteindelijk heeft vrijwel de hele ambtelijke top nu een andere functie maar die wethouder zit er nog steeds.

“Ambtenaren kunnen zich niet in de raadszaal verdedigen, wethouders wel. En zo hoort het ook. De politieke bestuurders leggen verantwoordelijkheid af aan de gekozen volksvertegenwoordigers. Als zij hun verantwoordelijkheid op ambtenaren proberen af te schuiven is dat laf en huichelachtig!”, aldus Meijer.

Reactie toevoegen

U bent hier