h

Ruim baan voor de fiets in Amersfoort

11 mei 2016

Ruim baan voor de fiets in Amersfoort

Gisteravond heeft de Amersfoortse raad unaniem ingestemd met het fietsplan 'Amersfoort fietst'. Dit fietsplan bevat een heel scala aan fietsprojecten en andere plannen die het gebruik van de fiets in Amersfoort aantrekkelijker moeten gaan maken. Het plan is het resultaat van een motie van GroenLinks, de PvdA en de SP uit 2014 waarin gevraagd werd om een integraal fietsplan voor Amersfoort. Aanvullend op het fietsplan nam de raad een motie van de SP en GroenLinks aan die er voor zorgt dat geld dat overblijft op al gestartte fietsprojecten gereserveerd wordt voor het nieuwe fietsplan.

De SP is heel blij met het nieuwe fietsplan. Een deel van de projecten die worden genoemd in dit plan lagen al op de plank, maar er worden ook nieuwe projecten aan de al bestaande lijst toegevoegd. Hiermee vormt het plan een goede leidraad voor de toekomst bij het (nog) fietsvriendelijker maken van Amersfoort. 

Kort samengevat focust het fietsplan op de volgende 5 punten:

  1. Bouwen aan een compleet, samenhangend fietsnetwerk. Aanwezige knelpunten moeten worden opgelost en ontbrekende schakels ingevuld. Fiets en auto worden waar mogelijk gescheiden van elkaar.
  2. Verbeteren van fietsvoorzieningen. Fietsparkeren wordt goed geregeld, er zijn voldoende oplaadpunten voor de e-bike en voorzieningen sluiten aan op OV en de auto voor vervoer op grotere afstand.
  3. Stimuleren van innovatie en distributie per fiets. Inzet van nieuwe technieken om fietsen veiliger en comfortabeler te maken, bestrijding van fietsendiefstal en inzetten van cargobikes in het stadshart om zo het historisch stadscentrum te beschermen.
  4. Vergroten van veiligheid & vitaliteit. Sport en bewegen via recreatieve fietsroutes draagt bij aan de vitaliteit van zowel jong als oud. Meer aandacht voor veiligheid in relatie tot grotere snelheidsverschillen tussen verschillende soorten fietsen.
  5. De fiets in de hoofdrol. Bij alle ruimtelijke ontwikkelingen wordt de fiets meegenomen in de plannen, het zogenaamde 'fietsinclusief' beleid.

Veel mooie plannen, maar de financiele dekking voor veel van deze plannen ontbreekt helaas nog. Gelukkig lijkt de voltallige raad en het college bereid te zijn om geld vrij te gaan maken hiervoor. Als extra steuntje in de rug heeft de SP daarom samen met GroenLinks gisteren alvast een motie ingediend om er voor te zorgen dat geld dat nu al voor de fiets wordt ingezet ook gereserveerd blijft voor de fiets, zelfs als er geld overblijft op projecten. Ook deze motie werd unaniem aangenomen door de raad.

Reactie toevoegen

U bent hier