h

Amersfoort, kies voor de stad, kies voor De WAR!

17 december 2016

Amersfoort, kies voor de stad, kies voor De WAR!

Foto: De WAR

Amersfoort staat op het punt om de kip met de gouden eieren te slachten door de Warner Jenkinson fabriek te verkopen aan een projectontwikkelaar. Elke andere gemeente zou een breed gedragen burgerinitiatief zoals De WAR op deze plek omarmen. Een initiatief dat een grote toegevoegde waarde heeft voor een stad als Amersfoort. Een ordinaire verkoop voor financieel gewin dreigt hier nu een einde aan te maken.

In februari 2015 heeft de SP zich al hard gemaakt voor het behouden van de preferente positie die De WAR had. Deze positie bood de War als enige het recht om te bieden op het terrein. Dat De WAR hiertoe prima in staat was bleek al uit het feit dat De WAR nooit afhankelijk geweest is van subsidies en in 10 jaar tijd al 400.000 Euro aan huur op heeft gebracht voor de gemeente.

Het college heeft De WAR echter nooit serieus genomen. Het bod dat De WAR indertijd deed werd genegeerd door het college, en in plaats daarvan besloot het college de preferente positie in te trekken en het Warner Jenkinson terrein op de vrije markt aan te bieden. Volgens de toenmalige wethouder van de Berg (D66) zou ook De WAR aan deze bieding mee kunnen doen en nog steeds kans maken op het terrein.

De SP had geen enkel vertrouwen in dit voorstel, toen al was duidelijk dat De WAR geen enkele kans had tegenover projectontwikkelaars als De WAR in een vrije aanbesteding om het terrein zou moeten vechten. De SP heeft dit ook aangegeven in de ronde in februari 2015, dus geen enkele Amersfoortse partij kan achteraf nog zeggen dat men dat niet aan had kunnen zien komen.

"Er hoeft maar 1 projectontwikkelaar langs te komen, en De WAR is gewoon geschiedenis. Daarom willen wij de preferente positie."

-- SP in de ronde over De WAR van februari 2015.

Om die reden hebben wij gevraagd tijdens deze ronde om alsnog het handhaven van de prefente positie in stemming te brengen. Alleen de SP, GroenLinks en Actief waren hier voorstander van, niet genoeg voor een meerderheid. Ons werd zelfs verweten (ook door voorstanders) dat we dit in stemming hadden gebracht, "de wethouder had genoeg ruimte voor vertrouwen geboden" zei men, "en daar moest ook de SP zich maar achter scharen". Exit preferente positie voor De WAR.

Inmiddels zijn we bijna 2 jaar verder, en blijkt dat al onze zorgen uitgekomen zijn. Het Warner Jenkinson terrein is aan een projectontwikkelaar toegekend, zoals wij al voorspeld hadden. De gesprekken tussen Rovase en De WAR hebben niets opgeleverd, zoals wij al verwacht hadden. De WAR moet nu op zoek naar een andere locatie, mogelijk zelfs buiten Amersfoort, en de kans is groot dat veel van wat tot nu toe was opgebouwd daarmee verloren gaat. Niet alleen voor De WAR zelf, maar ook voor Amersfoort.

aanbod rapport economische waarde De WAR, (c) Amersfoort Gezien

De SP vindt dat het bod van Rovase onvoldoende maatschappelijk te bieden heeft nu blijkt dat De WAR niet kan blijven op het terrein. In de selectieprocedure is de maatschappelijke waarde van De WAR voor Amersfoort veel te laag ingeschat en is het bod van Rovase juist veel te hoog ingeschat. Wat Rovase te bieden heeft weegt in de verste verte niet op tegen wat De WAR nu al laat zien op deze plek.

Daarom dient de SP komende dinsdag samen met Amersfoort2014, GroenLinks en Actief een motie in om gebruik te maken van de clausule in de selectieprocedure om de verkoop van het Warner Jenkinson terrein stop te zetten. Dit is niet voldoende voor een meerderheid, en daarmee ligt het voorbestaan van De WAR op dit terrein nu in handen van de coalitiepartijen. Steunen zij deze motie? of kiezen zij voor de financiele belangen van een projectontwikkelaar?

Er is al veel misgegaan in Amersfoort de laatste tijd. Laten we hopen dat de coalitie nu eindelijk de juiste keuze maakt. Voor De WAR! En voor Amersfoort!

Reactie toevoegen

U bent hier