h

Parkeerproblemen Nieuwe Stad? Niet bij de buren!

8 februari 2017

Parkeerproblemen Nieuwe Stad? Niet bij de buren!

Vele boze brieven van bewoners aan het gemeentebestuur en schriftelijke vragen van de SP hebben er toe geleid dat RTV Utrecht de buurt Jeruzalem heeft bezocht om daar ter plekke de parkeerproblematiek te bekijken. Ondanks de nabijheid van de binnenstad had deze rustige buurt tot voor kort nooit problemen met parkeren. Recentelijk aangepast parkeerbeleid van de gemeente heeft hier echter verandering in gebracht. De reportage van RTV Utrecht laat goed zien hoe deze buurt nu de parkeerproblemen van de Nieuwe Stad in haar schoot krijgt geworpen. Voor de SP aanleiding om volgende week twee moties in te dienen.

Met beide moties probeert de SP te voorkomen dat de parkeerproblematiek van de Nieuwe Stad wordt verplaatst naar nabijgelegen woonbuurten aan de overkant van de Eem. Met name de oude buurten Jericho en Jeruzalem zijn niet in staat om bij te dragen aan de parkeercapaciteit van de Nieuwe Stad. Sinds er in het Gildenkwartier vergunningparkeren is ingevoerd ervaren deze buurten al enorm veel overlast, dat zal alleen nog maar erger worden naarmate de Nieuwe Stad verder wordt ontwikkeld.

De SP vraagt het college om de volgende twee stappen te nemen:

  1. Geen parkeerplaatsen in het Gildenkwartier, Jericho en Jeruzalem aan te wenden voor de parkeerbehoefte van de Nieuwe Stad.
  2. Te stoppen met het experimentele parkeerbeleid in de Nieuwe Stad.

Normaal gesproken moet een projectontwikkelaar voldoende parkeerplaatsen aanleggen, maar in de Nieuwe Stad wordt pas extra parkeerruimte gerealiseerd op het moment dat de bestaande parkeerruimte onvoldoende is. Dit is het gevolg van een experiment dat Amersfoort is begonnen in de Nieuwe Stad, met als doel om overcapaciteit van parkeerplaatsen te voorkomen. De SP heeft hier indertijd tegen gestemd omdat vooraf al duidelijk was dat dit nooit gaat werken.

In de Nieuwe Stad moet voor het parkeren betaald worden, en mensen hebben van nature de neiging om uit te wijken naar omliggende buurten waar nog gratis geparkeerd kan worden. Veel plekken in de Nieuwe Stad zullen hierdoor onbezet blijven, waardoor het niet nodig lijkt om extra parkeerplekken aan te leggen. Voor de projectontwikkelaars in de Nieuwe Stad levert dit een fors financieel voordeel op, terwijl de bewoners van omliggende buurten steeds vaker voor parkeervergunningen mogen gaan betalen!

De SP vindt dit onacceptabel. Efficienter omgaan met parkeerruimte, daar staat de SP helemaal achter. Maar los dat niet op in woonbuurten, en zorg er voor dat parkeergarages zoals de Eempleingarage die nu half leeg staat en de nieuw aan te leggen parkeervoorziening op het Nieuwe Stad terrein beter benut worden. Daarvoor is een grondige herziening van het Amersfoortse parkeerbeleid nodig, want op dit moment verplaatst het college alleen maar de problemen in plaats van ze op te lossen!

Reacties

Fijn dat er aandacht aan wordt besteed!
Het college bezorgt de bewoners van Gildekwartier, Jericho en Jeruzalem 'willens en wetens' overlast. Als bewoners van deze buurten dat opgelost willen zien, moeten ze een parkeervergunning aanschaffen. Dat is letterlijk medegedeeld.
Misschien de hoogste tijd voor een nieuw college?

Reactie toevoegen

U bent hier