h

Vereenvoudigde functies, vereenvoudigde lonen?

27 februari 2017

Vereenvoudigde functies, vereenvoudigde lonen?

Foto: Marijke Jongerman

Onlangs is bij de sociale werkplaats Amfors een vereenvoudiging van de functies doorgevoerd. Dit heeft er onder andere toe geleid dat mensen in een lagere loonschaal zijn geplaatst, de SP heeft hier meerdere meldingen over ontvangen. De SP vreest dat deze functieherziening vooral bedoeld is om de lonen van WSW medewerkers laag te houden, en heeft daarom schriftelijke vragen gesteld aan het college.

Sinds de invoering van de nieuwe Participatiewet is de positie van mensen met een arbeidsbeperking er niet beter op geworden. Onder de oude Wet Sociale Werkvoorzieningen (WSW) kwam men nog in aanmerking voor een CAO loon, met bijbehorende loonschalen en doorgroeimogelijkheden. Met de Participatiewet kwam hier een eind aan, WSW indicaties worden niet langer afgegeven en mensen met een beperking die nu nog aan de slag gaan via de gemeente via de nieuwe garantiebanen of het nieuwe beschut werk verdienen niet meer dan het minimumloon.

Veel gemeenten kijken nu met een scheef oog naar mensen die nog onder de oude WSW regeling vallen. Vanwege Rijksbezuinigingen op de WSW subsidies moeten gemeenten hier geld op toeleggen, en elke kans om verder te bezuinigen op WSW medewerkers wordt daarom aangegrepen. Een van de methodes die inmiddels bij diverse sociale werkplaatsen werd ingezet is een vereenvoudiging van het functiegebouw. Minder functies leidt er toe dat mensen minder snel doorgroeien naar een hoger salaris, met als gevolg dat zo op slinkse wijze toch op de loonkosten voor WSW medewerkers kan worden bezuinigd.

Het gevolg van dit beleid is dat het voor mensen met een arbeidsbeperking steeds moeilijker wordt om rond te komen. Steeds vaker leven mensen met een beperking langdurig in armoede. Zij moeten vaak extra kosten maken voor allerlei hulpmiddelen en voorzieningen, en vaak zijn ze ook niet in staat om een volledige werkweek te draaien waardoor zij qua inkomen onder het minimumloon terecht kunnen komen.

De SP vindt dit onacceptabel, en de Amersfoortse fractie heeft daarom schriftelijke vragen gesteld aan het college om hier meer zicht op te krijgen. Ook landelijk in de Tweede Kamer maakt de SP zich hard voor een betere positie van mensen met een arbeidsbeperking. Zo wil de SP dat de oude sociale werkplaatsen weer nieuwe mensen toe mogen laten en wil de SP ook het wettelijk minimumloon met 10% verhogen. Mensen met een arbeidsbeperking hebben net zo goed recht op een fatsoenlijk bestaan als ieder ander, en mogen niet als sluitpost op de begroting worden gezien!

Reactie toevoegen

U bent hier