h

College moet snel ingrijpen bij faillisement Stichting Wijkverpleging

21 januari 2019

College moet snel ingrijpen bij faillisement Stichting Wijkverpleging

Afgelopen vrijdag werd bekend dat de Stichting Wijkverpleging failliet is gegaan. Faillissementen als deze leiden altijd tot veel onrust onder cliënten en personeel. De SP vindt dat de wethouder zorg snel in moet grijpen om zo snel mogelijk duidelijkheid te bieden en onrust te voorkomen, en heeft daarom vandaag schriftelijke vragen aan het college gesteld hierover.

Als gevolg van het faillissement raken 130 thuisverplegers hun baan kwijt, en loopt ook de continuïteit van zorg voor honderden cliënten van de Stichting Wijkverpleging gevaar. De SP wil weten wat het college doet om de continuïteit van zorg voor deze cliënten te garanderen, en te voorkomen dat de medewerkers zonder werk komen te zitten. De SP vindt dat het college zich maximaal in moet spannen om de overgang naar een andere zorgverlener of een eventuele doorstart zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Onduidelijk is nog of de stichting alleen verzekerde zorg levert, of ook gemeentelijke zorg. De SP wil hier meer duidelijkheid over. Maar zelfs als de stichting geen gemeentelijke zorg levert is de gemeente toch betrokken via de wijkteams die vaak mensen doorverwijzen voor wijkverpleging en andere vormen van verzekerde zorg. De SP wil daarom ook weten in hoeverre de werkdruk van de wijkteams toeneemt indien zij cliënten van de Stichting Wijkverpleging die nu tussen wal en schip vallen aan nieuwe zorgverleners moeten helpen.

Tot slot wil de SP fractie weten of de gemeente zelf een rol heeft gespeeld in het faillissement. "We zien al langer dat de aanbestedingen en het inkoopbeleid in de gemeentelijke zorg de continuïteit van zorg in gevaar brengen.", zegt SP raadslid Marijke Jongerman. "Als zorgbedrijven niet voldoende opdrachten binnenslepen kunnen zij niet langer hun personeel betalen, en gaan zij failliet. Onduidelijk is nog of dat hier ook een rol heeft gespeeld, mogelijk gaat het alleen om verzekerde zorg waar de gemeente niet bij betrokken is, maar wij willen wel alle twijfel hierover wegnemen, want er is nog veel onduidelijk over dit faillissement."

Reactie toevoegen

U bent hier