h

Gemeente moet duidelijkheid bieden over aantal uren huishoudelijke hulp

3 januari 2019

Gemeente moet duidelijkheid bieden over aantal uren huishoudelijke hulp

Foto: Sergey van Daalen

Amersfoort moet duidelijk aangeven op hoeveel uren huishoudelijke hulp iemand recht heeft. De SP vindt dit al langer, maar dankzij een uitspraak van de Centrale Raad van Beroep (CRvB) kan de wethouder hier niet langer omheen. Vooralsnog blijft de wethouder echter in strijd met de uitspraak van de CRvB en in strijd met de wet vasthouden aan het huidige resultaatgerichte systeem, reden voor de SP om opnieuw schriftelijke vragen te stellen over de huishoudelijke hulp in Amersfoort.

Net als veel andere gemeenten heeft Amersfoort bij de inrichting van de huishoudelijke hulp gekozen voor resultaatgerichte indicaties. Hierbij wordt door de wijkteams alleen bepaald wat voor soort hulp er nodig is, b.v. welke ruimtes in het huis schoon moeten worden gemaakt en met welke frequentie dit moet gebeuren. De leverancier van huishoudelijke hulp mag vervolgens zelf bepalen hoeveel uren deze hiervoor toekent aan een client.

Het thuiszorgbedrijf krijgt vervolgens per client een gemiddeld bedrag uitbetaald door de gemeente. Als het bedrijf meer uren dan gemiddeld nodig heeft om een huis schoon op te leveren leidt deze dus verlies op een client. Het gevolg van deze negatieve financiele prikkel is niet moeilijk te voorspellen, clienten worden regelmatig gekort op het aantal uren en medewerkers in de thuiszorg krijgen te weinig tijd om een huis schoon op te leveren.

Dankzij de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep zijn gemeenten nu verplicht om duidelijkheid te bieden, door zelf te bepalen op hoeveel uren huishoudelijke hulp een client recht heeft in plaats van dit over te laten aan de thuiszorgbedrijven. Hierbij moet de gemeente ook met degelijk onderzoek onderbouwen dat dit aantal uren voldoende is om een schoon huis te kunnen opleveren.

De SP is zeer verheugd over deze uitspraak van de CRvB. De afgelopen jaren heeft de SP regelmatig aan de bel getrokken omdat mensen in Amersfoort te vaak te weinig uren huishoudelijke hulp krijgen. Dankzij deze uitspraak verbetert de rechtspositie van mensen die huishoudelijke hulp nodig hebben. Uit de uitspraak van de CRvB en uit andere gerechterlijke uitspraken over dezelfde kwestie blijkt ook continu dat mensen te weinig uren toegekend kregen, en recht hebben op meer uren hulp.

Vooralsnog kiest Amersfoort echter voor een afwachtende houding en laat de wethouder doelbewust een onwettige situatie voortbestaan door niet te indiceren in uren. Het college neemt hiermee een groot risico, in andere gemeenten zijn al op grote schaal bezwaarschriften ingediend en rechtzaken aangespannen, als dit in Amersfoort gaat gebeuren kan dit tot hoge juridische kosten leiden. Geld dat beter aan het leveren van goede zorg besteed kan worden.

In november gaf de wethouder in antwoord op SP vragen zelfs nog aan dat hij van mening is dat er in Amersfoort helemaal niets hoeft te veranderen! Een recent advies van de VNG naar aanleiding van de uitspraak van de CRvB is echter overduidelijk: resultaatgericht indiceren van huishoudelijke hulp mag alleen nog indien het resultaat wordt gekoppeld aan een aantal uren.

De wethouder kan er dus niet meer omheen, ook Amersfoort zal weer uren toe moeten gaan kennen. Wij zullen er op blijven toezien dat dit zorgvuldig gebeurt, dat dit aantal uren wordt onderbouwd door degelijk onderzoek en dat mensen die afhankelijk zijn van huishoudelijke hulp ook daadwerkelijk het aantal uren krijgen waar ze recht op hebben.

Reactie toevoegen

U bent hier