h

Verkeerschaos in het Leusderkwartier

15 januari 2019

Verkeerschaos in het Leusderkwartier

De SP heeft schriftelijke vragen gesteld over de verkeerschaos in het Leusderkwartier. Al langer zijn er problemen op de Leusderweg bij de aansluiting van de Kersenbaan, waar vaak lange files staan en de kruising dicht slibt. Maar nu er ook nog eens diverse werkzaamheden plaatsvinden in het Leusderkwartier is de chaos compleet.

Ondanks de vele communicatiemedewerkers die de gemeente in dienst heeft is er uiterst slecht gecommuniceerd over deze werkzaamheden. Zo zijn bewoners van het Leusderkwartier vooraf niet geinformeerd over de afsluiting van de Leusderweg, en blijkt ook bij omwonenden niet bekend dat buslijn 8 is omgeleid t/m 26 mei. Als gevolg van deze omleiding kunnen bewoners van het Leusderkwartier niet langer rechtstreeks naar het centrum reizen, maar moeten zij via een omweg overstappen bij het station. De SP vraagt zich af waarom er niet voor een alternatieve route is gekozen die wel via de Stadsring loopt.

 

Daarnaast heeft het college in mei 2017 al aangegeven te onderzoeken hoe de doorstroming op de aansluiting Kersenbaan/Leusderweg kan worden verbeterd, maar de gemeenteraad wacht nog steeds op de resultaten van dit onderzoek. Vooralsnog lijken de vele miljoenen die het college in de Kersenbaan heeft gestoken weggegooid geld te zijn, vrijwel elke dag staan hier files en loopt de kruising vast en doet het college niets om dit te verbeteren.

 

Tot slot wil de fractie weten hoe het zit met de veiligheid op de Roethofrotonde. Deze rotonde is onderdeel van het Kersenbaanproject en zou de veiligheid op de kruising Arnhemseweg en de Ponlijn verbeteren, maar net zoals bij andere rotondes in Amersfoort met veel fietsverkeer gaat het hier regelmatig (bijna) mis, omwonenden klagen hier al langer over.

De afgelopen tijd heeft de SP huis-aan-huis bezoeken uitgevoerd rondom de Kersenbaan, en ook uit deze gesprekken die wij met omwonenden gevoerd hebben blijkt dat er veel onvrede is over de huidige verkeerssituatie in de wijk. Veel mensen vinden dat de Kersenbaan, en de aanleg van de Roethofrotonde, niet heeft waargemaakt wat er vooraf was beloofd. Als omwonenden ondervinden zij dagelijks overlast van de bovengenoemde situaties, en bij hen bestaat de indruk dat de gemeente er weinig aan doet om dit te verbeteren.

Mogelijk reden waarom er zo weinig gebeurd rondom de Kersenbaan is dat het college alle capaciteit op dit moment inzet voor het aanleggen van de Westelijke Rondweg. De SP vindt dat het college haar aandacht zou moeten verleggen naar de Kersenbaan, voordat Amersfoort straks met 2 grote verkeersprojecten zit die niets hebben opgelost maar wel heel veel geld hebben gekost en een forse aanslag zijn geweest op de omgeving.

Reactie toevoegen

U bent hier