h

Einde postcodebeleid voor studenten met een beperking

15 februari 2019

Einde postcodebeleid voor studenten met een beperking

Deze week heeft de Tweede Kamer er mee ingestemd om alle studenten met een beperking in Nederland dezelfde studietoeslag van 300 Euro per maand te geven (nu 250 Euro per maand in Amersfoort). Hiermee komt een einde aan het postcodebeleid waardoor de hoogte van de toeslag afhangt van de gemeente waar je in woont. De SP heeft zich in Amersfoort altijd hard gemaakt voor een hogere studietoeslag, en is dan ook blij met dit resultaat.

Sinds de invoering van het Leenstelsel (Schuldenstelsel is een betere term) zijn studenten verplicht om een groot deel van hun studiekosten te lenen. Om te voorkomen dat teveel geleend moet worden kunnen studenten bijverdienen door te gaan werken naast hun studie. Omdat het voor studenten met een beperking vaak lastiger is om bij te verdienen naast hun studie kunnen zij aanspraak maken op een aanvullende studietoeslag van de overheid.

In 2015 werd de studietoeslag van de Wajong overgeheveld naar de Participatiewet. Hierdoor kwam deze voorheen landelijke regeling onder de gemeenten te vallen. Gemeenten krijgen hiervoor geld van het Rijk, maar omdat dit niet geoormerkt is kunnen gemeenten met dit budget doen wat ze willen.

Net als in veel andere gemeenten koos Amersfoort er voor om keihard te bezuinigen op studenten met een beperking door te kiezen voor een veel lagere toeslag dan onder de Wajong het geval was. De toeslag werd hiermee verlaagd naar slechts 100 Euro per maand, een forse terugval in inkomen voor deze groep jongeren!

Voor de SP was dit reden om in 2015 een amendement in te dienen om deze bezuiniging ongedaan te maken en te kiezen voor een studietoeslag die net zo hoog was als de oude Wajong toeslag, ongeveer 25% van het minimumloon. Geen enkele (!!!) partij steunde ons hierin, de gemeenteraad koos liever voor een afwachtende houding, ondanks onze voorspellingen dat de te lage studietoeslag er toe zou leiden dat minder jongeren met een beperking zouden gaan studeren.

In 2017 werden nieuwe cijfers gepubliceerd die aantoonden dat onze voorspelling uit 2015 uit was gekomen, het aantal jongeren in Amersfoort met een beperking dat een studie was begonnen was enorm terug gevallen! Voor de SP reden om opnieuw een amendement in te dienen met een vergelijkbare strekking als het amendement uit 2015. Deze keer kregen we wel de rest van de raad mee, met uitzondering van de VVD stemden alle partijen voor ons amendement.

Dankzij ons amendement werd de studietoeslag in Amersfoort verhoogd van 100 Euro per maand tot ongeveer 250 Euro per maand. Eigenlijk nog steeds te laag, want volgens de landelijke studentenvakbond LSVB zou de studietoeslag in vergelijking met de oude Wajong regeling neer moeten komen op 282 Euro per maand. Maar in vergelijking met de meeste andere gemeenten die veel lagere toeslagen uitbetaalden deed Amersfoort het niet eens zo heel slecht.

De nalatigheid van die andere gemeenten heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat deze maand de Tweede Kamer heeft ingegrepen. Slechts een klein deel van het landelijk budget voor de studietoeslag kwam via de gemeenten terecht bij de groep studenten voor wie het bedoeld was, en dat werd zelfs de Tweede Kamer te gortig. Het gevolg is dat nu voor alle studenten in Nederland de studietoeslag 300 Euro per maand gaat bedragen.

Voor studenten met een beperking in Amersfoort betekent dit opnieuw een verhoging met zo'n 50 Euro per maand bovenop de al bestaande studietoeslag. Wij hebben altijd gevochten voor deze groep studenten, en zijn dan ook blij met deze uitkomst!

Reactie toevoegen

U bent hier