h

Amersfoort voert wethoudersnorm in

29 mei 2019

Amersfoort voert wethoudersnorm in

In Amersfoort is het niet langer mogelijk om subsidies in te zetten voor topsalarissen die hoger zijn dan dat van een wethouder, dat is de strekking van een SP voorstel dat gisteravond is aangenomen door de gemeenteraad.

"Publiek geld moet zoveel mogelijk worden ingezet voor mensen op de werkvloer en niet naar topsalarissen gaan.", vindt SP raadslid Marijke Jongerman. "Dankzij ons voorstel kan subsidiegeld nu nog maar beperkt worden gebruikt om dure directiesalarissen mee te betalen. Landelijk wordt de grens bepaald door het salaris van de minister president, lokaal hanteren wij nu het salaris van een wethouder als norm. Dat lijkt ons heel redelijk."

Amersfoort is niet de eerste stad waar de wethoudersnorm wordt ingevoerd. Al eerder heeft de SP zich in Amsterdam, Utrecht en Den Haag ook hard gemaakt voor deze begrenzing van topsalarissen.

Waarschijnlijk is dit niet de laatste keer dat de SP komt met een voorstel over gesubsidieerde salarissen. "We hebben nu het uurtarief van de directie begrenst", zegt Jongerman, "maar willen ook met voorstellen komen om de uurtarieven voor medewerkers in de thuiszorg en de jeugdzorg te verhogen. Want daar mag juist wel weer wat extra bij."

U bent hier