h

SP wil grote voorjaarsschoonmaak voor iedereen met huishoudelijke hulp

30 mei 2019

SP wil grote voorjaarsschoonmaak voor iedereen met huishoudelijke hulp

De SP in Amersfoort wil dat alle mensen die huishoudelijke hulp ontvangen het recht op een grote voorjaarsschoonmaak van hun huis krijgen. De partij heeft signalen opgevangen waaruit blijkt dat wijkteams en aanbieders van huishoudelijke hulp soms een grote schoonmaak aanbieden aan mensen die klagen over hun huishoudelijke hulp. De SP vindt dat iedereen met een indicatie voor huishoudelijke hulp zo'n grote schoonmaak van hun huis aan zou moeten kunnen vragen bij de gemeente.

"Eigenlijk is het absurd dat dit gebeurd", zegt SP raadslid Marijke Jongerman die hierover vragen heeft gesteld aan het college. "We ontvangen regelmatig klachten dat mensen te weinig uren hulp krijgen, met als gevolg dat hun huis niet schoon wordt. Dat we nu horen dat mensen soms een grote schoonmaak krijgen aangeboden toont alleen maar aan dat aanbieders soms hun taak verzaken en mensen in een smerig huis laten wonen."

De SP is van mening dat dit een rechtsstreeks gevolg is van het resultaatgericht indiceren in de huishoudelijke hulp, waarbij de gemeente alleen een indicatie voor een resultaat af geeft en daar geen aantal uren aan koppelt. Hierdoor mogen zorgaanbieders zelf bepalen hoeveel uren huishoudelijke hulp zij inzetten, en de gevolgen laten zich raden. Veel mensen in Amersfoort klagen er over dat zij te weinig uren krijgen en dat hierdoor hun huis onvoldoende schoon wordt.

De Centrale raad van Beroep heeft inmiddels meerdere uitspraken gedaan waaruit blijkt dat gemeenten hiermee de wet overtreden. Minister de Jonge heeft nu besloten om de wet aan te gaan passen zodat gemeenten toch door mogen gaan met het resultaatgericht indiceren. "Onbegrijpelijk", zegt Jongerman. "Als gewone mensen de wet overtreden krijgen ze een boete, als gemeenten het doen past de minister gewoon eventjes de wet snel aan."

De SP vindt dat Amersfoort niet op de minister moet gaan zitten wachten en weer zo snel mogelijk moet gaan indiceren in uren, zodat mensen die afhankelijk zijn van zorg weer weten waar ze aan toe zijn en op een schoon huis kunnen rekenen.

U bent hier