h

Bezuinigingen op zorg die geen bezuinigingen mogen heten

18 september 2019

Bezuinigingen op zorg die geen bezuinigingen mogen heten

Amersfoort heeft een tekort van meer dan 9 miljoen Euro per jaar op de zorg, met name op jeugdzorg. Dit is de schuld van opeenvolgende kabinetten Rutte die gemeenten veel te weinig geld geven om hun zorgtaken uit te kunnen voeren. Het college in Amersfoort voert deze door de landelijke regering opgelegde bezuinigingen braaf uit, en heeft daarom een aantal maatregelen aangekondigd om te bezuinigen op de zorg.

Afgelopen dinsdag kreeg de gemeenteraad echter te horen van het college dat we deze maatregelen toch echt geen 'bezuinigingen' mogen noemen. Want volgens het college gaat het om 'besparingen die het gevolg zijn van verbeteringen in de zorg'. 'De juiste zorg op de juist plek, zo licht als mogelijk, zo zwaar als nodig', zo worden de maatregelen verkocht door het college. Wie kan daar nou tegen zijn?

Maar als we met wat meer aandacht naar een paar maatregelen kijken blijkt dat we daar toch wel wat kanttekeningen bij kunnen zetten:

  • De grote zorgaanbieders wordt de komende jaren een korting van 10% opgelegd. Het college doet net alsof dit in onderling overleg is gebeurd, maar zorgaanbieders hebben weinig keuze hierin. Als ze niet akkoord gaan met deze korting raken ze Amersfoort als klant en dus veel inkomsten kwijt. Het risico is levensgroot dat deze korting zal leiden tot bezuinigingen op hun zorgpersoneel en op de door deze aanbieders geleverde zorg. Een bezuiniging die geen bezuiniging mag heten?
  • Er is een kleine groep jeugdzorg patienten die relatief hoge kosten maakt vanwege de specialistische zorg die ze nodig hebben. Deze zorg wordt landelijk ingekocht door alle gemeenten samen, maar een deel van deze zorg kan ook geleverd worden door aanbieders waar Amersfoort zelf een contract mee heeft afgesloten. En dan blijken de kosten opeens maar half zo hoog te zijn. Hoe kan dat? Zijn de landelijke gemeenten samen zulke slechte onderhandelaars dat ze zoveel extra moeten betalen voor dezelfde zorg, of wordt er misschien toch niet dezelfde kwaliteit zorg geleverd als Amersfoort het zelf regelt? Een bezuiniging die geen bezuiniging mag heten?
  • Huisartsen verwijzen vaker door naar zwaardere vormen van jeugdzorg dan de wijkteams van de gemeente dat doen. Volgens het college moeten huisartsen net als de wijkteams vaker doorverwijzen naar lichtere vormen van zorg. Hiermee gaat het college op de stoel van de huisarts zitten en wordt in feite gezegd dat huisartsen blijkbaar hun werk niet goed doen. Dat huisartsen te zware doorverwijzingen afgeven wordt nergens onderbouwd door het college, de enige drijfveer voor deze maatregel is het terugdringen van de zorgkosten. Een bezuiniging die geen bezuiniging mag heten?

Nu vindt de SP zelf ook dat mensen niet onnodig te zware zorg moeten krijgen en ook niet onnodig in een zorgtraject terecht moeten komen. Met name de marktwerking in de zorg betekent dat we goed op moeten letten waar ons zorggeld naar toe gaat. Er gaat veel geld om in de zorg, en dit trekt ook zorgcowboys aan: bedrijven die zo veel mogelijk geld binnen proberen te halen en hierbij niet altijd het belang van de patient voorop hebben staan. Bedrijven die er soms ook voor kiezen om winst uit te delen aan hun aandeelhouders, geld dat vervolgens dus niet meer voor de zorg beschikbaar is.

Wie wil besparen op de zorg zou dus de marktwerking en die zorgcowboys keihard aan moeten pakken. Maar juist op dat vlak laat het college het afweten. De wethouder gaf het zelfs eerlijk toe in de gemeenteraad, en zei dat hij vanwege de grote hoeveelheid zorgaanbieders waarmee Amersfoort een contract heeft afgesloten geen garantie kan afgeven dat er geen geld naar onnodige zorg gaat in Amersfoort. Het is simpelweg niet te controleren met zoveel verschillende aanbieders.

En dus gaan mensen die wel echt zorg nodig hebben en het personeel dat die zorg moet gaan leveren, straks hiervoor de rekening betalen. Want zij worden straks geconfronteerd met bezuinigingen die van het college geen bezuinigingen mogen heten!

U bent hier