h

Amersfoort doet niets met extra jeugdzorg geld uit Den Haag!

25 oktober 2019

Amersfoort doet niets met extra jeugdzorg geld uit Den Haag!

De SP is niet te spreken over de manier waarop het Amersfoortse college het extra geld voor jeugdzorg van het Rijk in zet. Vrijwel alle gemeenten kampen op dit moment met enorme tekorten in de zorg, en het Kabinet trekt daarom drie jaar lang extra geld voor jeugdzorg uit voor de gemeenten. Voor Amersfoort gaat het om ongeveer 3,1 miljoen Euro per jaar.

Uit de gemeentelijke begroting die naar de  raad is gestuurd blijkt echter dat het college dit geld niet inzet voor jeugdzorg! In plaats daarvan draait de coalitie van VVD, D66, GroenLinks en ChristenUnie een eerdere investering van 3 miljoen Euro per jaar in de zorg terug! Dat geld wil het college nu in gaan zetten voor andere zaken dan zorg. Op deze manier sluist het college het extra jeugdzorg geld uit Den Haag op een slinkse wijze door naar uitgaven die niets met zorg te maken hebben!

SP raadslid Marijke Jongerman vindt het niet te begrijpen dat het college zo met zorggeld om gaat.  "Terwijl er op dit moment tientallen instellingen in de jeugdzorg op omvallen staan en er een schreeuwend tekort is aan personeel gaat het college leuke dingen doen met dat geld. Er wordt geen enkele bezuiniging op de zorg teruggedraaid. Er wordt geen cent extra uitgegeven aan zorg in Amersfoort hierdoor. En er komt geen cent extra terecht bij jeugdzorginstellingen en hun personeel."

De SP heeft inmiddels schriftelijke vragen ingediend over dit besluit van het college, en zal bij de begrotingsbehandeling met een voorstel komen om het extra geld voor jeugdzorg ook daadwerkelijk voor jeugdzorg in te zetten, en niet voor andere zaken.

Jongerman roept ondertussen iedereen die afhankelijk is van jeugdzorg op om protest aan te tekenen tegen dit besluit van het college. Dat kan per post, per mail, maar ook door langs te komen of in te spreken op het stadhuis op 29 oktober wanneer de gemeenteraad de begroting bespreekt. "Of je nu patient, ouder, docent of zorgverlener bent, nu is het zaak om het college te laten weten dat het dit geld in moet zetten voor jeugdzorg en niet voor iets anders. Want de jeugdzorg heeft dit geld keihard nodig in Amersfoort!"

U bent hier