h

Is de raad onjuist voorgelicht over de Bernhardkazerne?

13 januari 2020

Is de raad onjuist voorgelicht over de Bernhardkazerne?

Afgelopen zaterdag heeft de stichting Groen in Amersfoort tijdens hun nieuwjaarsbijeenkomst naar buiten gebracht dat de gemeenteraad mogelijk onjuist is voorgelicht over de Bernhardkazerne. Het afgelopen jaar is meerdere malen door het college tegen de gemeenteraad gezegd dat de kazerne niet mee zou willen werken aan verhuizing van hun hoofdingang naar de Utrechtsweg. Nu blijkt dat de kazerne juist graag de ingang wil verplaatsen en dat de gemeente zelf hier niet aan mee wil werken. 

(Filmbeelden zijn afkomstig van Amersfoort Gezien)

"Dit is bijzonder relevante informatie voor de Westelijke Rondweg die de gemeenteraad had moeten weten", vindt SP raadslid Marijke Jongerman. "Wanneer de ingang later toch wordt verplaatst kun je je afvragen of de Westelijke Rondweg nog wel nodig is, wordt hier niet weer onnodig geld over de balk gegooid?" 

De SP fractie heeft schriftelijke vragen ingediend bij het college en wil zo snel mogelijk weten waarom de raad er niet van op de hoogte is gebracht dat de Bernhardkazerne wel degelijk mee wil werken aan het verplaatsen van de ingang. De fractie wil ook inzage in alle communicatie tussen de gemeente en de kazerne over dit onderwerp zodat tot op de bodem kan worden uitgezocht wat het college precies wist en op welk moment.

Omdat nu onduidelijk is of de rondweg eigenlijk wel nodig is wil de SP ook dat de lopende aanbesteding onmiddelijk stopgezet wordt. "Eerst moet alle informatie op tafel komen", vindt Jongerman, "zodat we kunnen onderzoeken of de rondweg nog wel nodig is en de gemeente geen onnodig geld verspild aan een nutteloze weg." 

"Wanneer blijkt dat de raad onjuist is voorgelicht moet dit politieke consequenties hebben", vindt Jongerman. "Het gaat hier niet om zo maar wat details, maar om informatie die er toe had kunnen leiden dat de gemeenteraad in 2019 een aantal andere beslissingen over de rondweg had genomen die tot een heel andere uitkomst hadden kunnen leiden. Als dergelijke informatie wordt achtergehouden is dat zeer kwalijk!".

U bent hier