h

VRAGEN OVER NOODLOKALEN AMERSFOORT ZUID

20 juli 2009

VRAGEN OVER NOODLOKALEN AMERSFOORT ZUID

Op 30 juni heeft het College besloten om 6 noodlokalen te plaatsen op het trapveldje aan de Beetslaan. Deze noodlokalen worden geplaatst om huisvesting te bieden aan 5 groepen kinderen van de Joost van den Vondelschool, welke dit schooljaar waren gehuisvest op de dislocatie Johan van Oldenbarnevelt.

De kinderen kunnen niet meer terecht op de huidige dislocatie, aangezien het Johan van Oldenbarnevelt een `onverwachte` groei kent van leerlingen en zelf de lokalen nodig heeft. De SP is verbaasd dat de gemeente zich zo heeft laten verrassen door het lokalen tekort in Amersfoort Zuid.

Ook in andere wijken van Amersfoort lijkt het er op dat er problemen gaan ontstaan of al zijn met het hebben van genoeg lokalen. De periode van "De Basis is Boos" in het jaar 2004 lijkt zich na nog geen 5 jaar te herhalen. Om de problematiek boven water te krijgen heeft SP raadslid Geert Groeneveld een aantal schriftelijke vragen gesteld.

Het college wordt verzocht de volgende vragen schriftelijk te beantwoorden:

1. Volgens informatie op de site van het Johan van Oldenbarnevelt (JVO) moeten leerlingen voor het nieuwe schooljaar voor 1 april worden aangemeld. U was kort na de insluitingtermijn op de hoogte dat er met grote waarschijnlijkheid een capaciteitsprobleem zou ontstaan door dat er meer aanmeldingen waren voor het JVO dan normaal. Het lijkt er op dat u pas na de officiƫle brief d.d. 29 mei van het JVO met de melding dat er geen plek was in het nieuwe schooljaar voor de kinderen van de Joost van den Vondel (JvdV) bent gaan werken aan de ontstane problematiek. Mogelijk heeft u bijna 2 belangrijke maanden in tijd laten liggen om de lokalenproblematiek aan te pakken. Klopt deze aanname, zo nee, wanneer heeft u de lokalenproblematiek bij de horens gepakt en wat heeft u wanneer gedaan(graag een tijdslijn).

2. In uw eigen Q&A geeft u aan dat 3 van de 6 lokalen in het JVO welke gebruikt werden door de JvdV ARBO technisch niet meer gebruikt kunnen worden. Was dit ook een verrassing welke u pas op 29 mei heeft gehoord. Zo nee, wanneer was u op de hoogte dat deze lokalen om ARBO technische redenen niet meer konden worden gebruikt en wat is de reden dat u hier dan niet eerder dan 29 mei actie op bent gaan ondernemen.

3. U stelt dat er op de van Beetslocatie 120 leerlingen komen in 5 groepen. Volgens onze informatie zullen dit ongeveer 150 leerlingen zijn, namelijk 30 leerling per klas. Wilt u aangeven hoeveel kinderen er maximaal geplaatst kunnen worden op de Beetslocatie.

4. Tijdens de bijeenkomst van 9 juli van de gemeente met de ouders, waarbij ondergetekende aanwezig was, werd door de verkeersambtenaar verteld dat er geen verkeerskundigonderzoek nodig was om te bekijken of en zo ja welke verkeerskundigemaatregelen nodig zijn om de verkeersveiligheid rondom de vele scholen die er in het gebied zitten rondom de Beetslaan. Het argument wat werd gegeven was dat het om een gevoel van verkeersonveiligheid ging en niet om daadwerkelijke verkeersonveiligheid in deze buurt. Er zijn namelijk geen echte ongelukken gebeurd. Ondanks het aangeven van de ouders dat er dagelijks vele bijna ongelukken gebeuren reageerde de ambtenaar weinig sensitief met de opmerking dat het om een gevoel ging. Ook in de brief van het College van 16 juli jl. aan ouders en omwonenden wordt met een negatieve ondertoon op de reacties van de ouders over de verkeersonveiligheid gereageerd. Is het College het met de vragensteller eens dat als het over inspraak, invloed en het serieus nemen van burgers op het gemeentelijk beleid gaat, de toon de muziek maakt. Zo ja, bent u het dan eens met de SP dat de toon van een aantal ambtenaren op de bijeenkomst van 9 juli en de brief van 16 juli een negatieve invloed heeft op het gevoel van burgers dat zij serieus worden genomen.

5. In de brief van 16 juli geeft het College aan dat alsnog, onder druk van de ouders, 3VO Veilig Verkeer Nederland om advies wordt gevraagd. Is dit advies, na overleg met de betrokken scholen en ouders, bindend.

6. Een groot aantal ouders en bewoners waren zeer teleurgesteld dat er niemand van het College aanwezig was op de bijeenkomst van 9 juli. Wat was de reden dat er geen collegelid aanwezig was op de bijeenkomst.

7. Er zijn veel argumenten te benoemen tegen de plaatsing van noodlokalen aan de Beetslaan. Denk daarbij een grote leerlingen concentratie in een klein gebied, verkeersveiligheid, opofferen van een veel gebruikt speelveld, etc. Ouders en bewoners voelen zich door de urgentie van het vinden van een oplossing voor de JvdV voor het blok gezet. Zij voelen ook aan dat de tijdelijke lokalen aan de Beetslaan komen. Tijdens de bijeenkomst van 9 juli hebben zij gevraagd of het mogelijk was om in het komend jaar te onderzoeken of het mogelijk is om de lokalen op een beter passende locatie te zetten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het Lichtenberg terrein o.i.d. De betrokkene ambtenaar hield dit nog al af, vanwege de mogelijke kosten. Bij deze vraagt de SP een berekening de kosten van een mogelijke verplaatsing van de lokalen de Beetslaan naar een andere locatie.

8. Op de website van de gemeente Amersfoort wordt aangegeven dat de huisvesting van scholen in Amersfoort Zuid complex is. Er is weinig vrije ruimte beschikbaar om de groei van het aantal schoolkinderen op te vangen in het gebied. Toch is voor de groeiende behoefte aan onderwijshuisvesting een structurele oplossing nodig. Dat is de reden dat er gestart wordt om een huisvestingsplan te maken voor Amersfoort Zuid. Hoe kan het toch dat de gemeente zich elke keer laat verrassen door op incidenten lijkende gebeurtenissen die toch structureel van aard blijken te zijn. Bent u het met de conclusie eens dat de gemeente niets heeft geleerd uit de periode van de Basis is Boos in 2004.

9. Naast de problematiek van de huisvesting van scholen in Amersfoort Zuid, zijn er nog meer wijken in Amersfoort die al problemen hebben, dan wel krijgen met de huisvesting van de leerlingen. Wilt u een overzicht verstrekken van alle dislocaties per school(basis/voortgezet onderwijs) in Amersfoort op dit moment. Met daarbij SMART aangegeven hoe per school de problematiek van de dislocatie wordt opgelost. Daarnaast vraagt de SP een huisvestingsplan per wijk, over een voortschrijdende periode van 10 jaar, hoe de huisvesting van scholen zich zou moeten ontwikkelen om problemen zoals ooit in 2004 zijn ontstaan en nu, na nog geen 5 jaar later, weer aanwezig zijn in Amersfoort Zuid, te voorkomen.

Foto: SP
Foto: SP

U bent hier