h

Ruggengraat BPA vertoont nu al slijtage (deel 3 De Duiventil)

27 december 2010

Ruggengraat BPA vertoont nu al slijtage (deel 3 De Duiventil)

HOE RAADSLEDEN EN POLITIEKE PARTIJEN EEN LOOPJE NEMEN MET HUN KIEZERS


De kiezers van de BPA zijn door de raadsleden Kraanen en Koet-Minis in de zeik genomen door hun overstap naar de VVD en Groenlinks. Diezelfde kiezers zijn ook nog een keer in hun hemd gezet door de twee partijen die de twee toegelaten hebben in hun partij. Wat de SP betreft is de geloofwaardigheid van de politiek in het geding. Het zal de kiezer alleen maar sterken in zijn mening dat de politiek maar wat doet. De gang naar de stembus geeft geen zekerheid dat jouw stem voor een partij ook een stem voor die partij blijft. (correctie D66 op 04-01-2011)

Iets meer dan een half jaar heeft de BPA het uitgehouden in het college. Van slijtage is al lang geen sprake meer; een breuk is definitief. Eerst gaf BPA-wethouder Stoelinga de pijp aan Maarten; daarvoor had fractievoorzitter Schulten zijn hamer al overgegeven aan Kraanen. Wat daarna gebeurde heeft veel weg van een soap: maar wel een treurige soap. De BPA werd opnieuw een duiventil, maar nu in omgekeerde richting. Als eerste trok fractievoorzitter Kraanen de stekker eruit en ging alleen verder. Niet veel later sloot hij zich aan bij de VVD, nota bene. Landelijk stemde ik ook al VVD, riep hij. Terwijl hij in de wandelgangen wel eens aan SP-raadsleden vertelde dat hij landelijk SP stemde, maar dat was tijdens de vorige raadsperiode. Ook het stemgedrag is blijkbaar een duiventil.

Duivenvoer

Na Kraanen was het beurt aan Koet-Minis, die niet langer voor de BPA in de raad wilde blijven zitten. Zij wilde zich graag bij één van de collegepartijen aansluiten. Vanuit de VVD, CDA, D66 (raadslid Nederkoorn meldt dat Koet-Minis heeft gezegd door alle partijen te zijn benaderd (niet alleen door de collegepartijen). ,,En net zoals de SP weet ik dat D66 haar ook niet benaderd heeft.'' ) en Groenlinks werden duiven losgelaten om Koet-Minis te lokken. Het duivenvoer van de partijen werd grondig bestudeerd en uiteindelijk bleek het voer van Groenlinks het lekkerst. Zonder enige gêne zegt mevrouw Koet-Minis in De Stad Amersfoort dat alle collegepartijen haar hebben benaderd om zich aan te sluiten. Zowel Groenlinks als de VVD zeggen zonder enige terughoudendheid dat Koet-Minis en Kraanen een versterking voor de fractie betekenen. Beide partijen zijn verheugd over de stappen die beide BPA-raadsleden hebben gezet.

Onfatsoenlijk

In de titel wordt de ruggengraat van de BPA bekritiseerd, maar je kunt ook afvragen of de VVD en Groenlinks nog wel enige ruggengraat hebben. Het gemak en de vreugde waarmee een extra zetel wordt binnengehaald grenst aan het onfatsoenlijke en aan een machtsgeilheid, die niet is te beschrijven. Het zegt waarschijnlijk ook iets over hoe weinig de VVD en Groenlinks meer verschillen.
De kiezers van de BPA zijn door Kraanen en Koet-Minis in de zeik genomen door hun overstap. Diezelfde kiezers zijn ook nog een keer in hun hemd gezet door de twee partijen die de twee toegelaten hebben in hun partij. Zij hebben gekozen voor de BPA, anders hadden zij wel op de VVD of op Groenlinks gestemd.

Aasgieren

Naar de mening van de SP is de geloofwaardigheid van de politiek in het geding. Het zal de kiezer alleen maar sterken in zijn mening dat de politiek maar wat doet. De gang naar de stembus geeft geen zekerheid dat jouw stem voor een partij een stem voor die partij blijft. Maar deze kan na een tijdje slaan in een stem voor een andere partij. Partijen die raadsleden van andere partijen binnenhalen moeten daar niet aan meewerken. Maar het is helaas anders, want de partijen gedragen zich als aasgieren.
Wat de SP betreft zijn hier alle fatsoennormen overschreden. Dat geldt zowel voor de raadsleden K. en K. als voor de partijen V. en G.
En wat is er overgebleven van de BPA? Niet meer dan clubje bejaarde mannen van de vorige duiventil (een ex-VVD’er, een ex-Pvda’er en ex-CDA’er).

Zie ook deel 2

U bent hier