h

SP strijd in Amersfoort voor onderdak Irakees gezin

1 april 2012

SP strijd in Amersfoort voor onderdak Irakees gezin

Morgen, maandag 2 april, zijn Nushka Kader Amin en haar vier zoons vanaf elf uur in de ochtend niet meer welkom in AZC Amersfoort aan de Barchman Wuytierslaan. Naar het oordeel van de autoriteiten mag de familie wel in Nederland verblijven, maar mogen ze geen gebruik meer maken van voorzieningen, nu de jongste zoon achttien jaar geworden is.

Het gezin is in deze fase niet zelf verantwoordelijk voor de vertraging in hun procedure. Het is de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) die een hoger beroep heeft ingesteld tegen een uitspraak van de rechtbank. Mevrouw Kader Amin en haar zoons worden verondersteld zelf een netwerk opgebouwd te hebben dat hun onderdak kan bieden. De werkelijkheid is anders. In de elf jaar dat zij met haar zoons in Nederland woont heeft zij maar liefst acht keer moeten verhuizen. De laatste verhuizing was afgelopen augustus, toen het gezin wegens brandgevaar pardoes vanuit het AZC in Rotterdam naar Amersfoort werd overgeplaatst. Het veronderstelde netwerk kan nu geen voorlopig onderdak bieden.

De Amersfoortse burgemeester Lucas Bolsius doet wel een beroep op de locale gemeenschap om voor opvang te zorgen, maar weigert vanuit zijn verantwoordelijkheid een oplossing aan te reiken. Nu er vooralsnog geen oplossing vanuit de Amersfoortse bevolking is aangedragen, behoort de opvang van een legaal in zijn gemeente verblijvende familie wel degelijk tot de verantwoordelijkheden van een burgemeester, aldus de SP. In zijn oproep zegt burgemeester Bolsius:”Er zijn voor een ander, zoals voor dit gezin: dat mag, ook volgens de wet.” Dat geldt dan toch zeker voor de gemeente Amersfoort…

Tijdschema morgen:

Half elf
Aankomst SP gemeenteraadsfractie in AZC, Barchman Wuytierslaan 53, Amersfoort. De fractie zal zich bij de familie van mevrouw Kader Amin voegen.

Tussen elf en één uur
Indien vertrek onvermijdelijk, dan zal het gezin, vergezeld door de locale SP fractie, zich lopend naar het stadhuis begeven en aldaar een gesprek met burgemeester Lucas Bolsius aanvragen.

Rond twee uur
Persconferentie in de fractiekamer van de SP in het stadhuis. De familie zal vragen beantwoorden en de SP-fractie zal haar betrokkenheid nader toelichten.

Ad Meijer (06-54 28 13 67) en
Bets Beltman (06-34 19 93 66)
Raadsfractie SP Amersfoort

U bent hier