h

SP komt op voor bewoners Zon & Schild

23 april 2013

SP komt op voor bewoners Zon & Schild

Zon & Schild (GGZ-Centraal) staat op het punt om haar terreinwoningen te ontruimen. Deze woningen bieden plaats aan ongeveer 50 personen. Hiermee voert Zon & Schild de door de regering opgelegde bezuinigingen om wonen en behandelen van elkaar te scheiden uit.

De plannen voorzien in verhuizing van een aanzienlijk deel van de bewoners naar locaties in Amersfoort. Iets meer dan de helft zou in aanmerking komen voor andere opvang binnen Zon & Schild via verzwaring van het zorgzwaartepakket.

De bewoners van de terreinwoningen zijn erg ongerust. Deze verhuizing beïnvloedt hun proces in hoge mate. Onzekerheid en vele vragen zijn het gevolg.

De Regionale Cliëntenraad Oostelijk Utrecht van GGZ-Centraal doet haar uiterste best om alternatieve keuzes bij de instelling bespreekbaar te maken. Vooralsnog zonder tastbaar resultaat, al vinden er wel gesprekken plaats.

Wat niet meehelpt is dat de instelling personeelsleden nadrukkelijk verbiedt om contacten met de media te onderhouden zonder toestemming van de leiding (in de praktijk betekent dit ook: niet praten met politieke partijen).

Naar het oordeel van de SP-fractie dient het college zich het lot van deze bewoners aan te trekken. Deze ontwikkelingen spelen zich in Amersfoort af en hebben grote gevolgen voor de mensen zelf en andere betrokkenen.

Daarnaast is de gemeente Amersfoort op basis van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) al partij als deze plannen doorgaan. De gemeente krijgt nadrukkelijk een rol met betrekking tot opvang en zorg van de bewoners die naar locaties in Amersfoort moeten verhuizen.

Daarom roept de SP-fractie het college dringend op om snel het gesprek met de leiding van Zon & Schild aan te gaan, om mogelijke alternatieve oplossingen te onderzoeken. Tevens dient het college te onderzoeken wat de concrete gevolgen van de verhuizingen naar locaties in Amersfoort zijn, en of er ter plekke voldoende capaciteit en deskundige begeleiding is.

 

Schriftelijke vragen SP: Opkomen voor bewoners terreinwoningen Zon en Schild (GGZ-Centraal)

 

U bent hier