h

Opnieuw Zon & Schild en bezuinigingen

7 mei 2013

Opnieuw Zon & Schild en bezuinigingen

Weer spreekt de SP-fractie zich uit over de wijze waarop Zon & Schild kennelijk bezuinigingen uitvoert. Ging het twee weken geleden over de sluiting van de terreinwoningen, nu blijkt dat er vorig jaar 141 patiënten uit een gesloten afdeling werden vermist. Een zorgwekkende ontwikkeling. Vooral omdat bij het UMC het aantal vermissingen op de vingers van één hand te tellen is. Het kan dus anders.

Als patiënten uit gesloten afdelingen verdwijnen kan dat een gevaar voor henzelf of hun omgeving betekenen. Ook moet er iedere keer een beroep op de politie worden gedaan om de betreffende patiënt te zoeken. Moet de politie zo minder zorg opvangen? Hier moet snel duidelijkheid over komen.

De SP-fractie maakt zich zorgen over de positie van cliënten/patiënten die afhankelijk zijn van GGZ. Het is niet aanvaardbaar dat de regering onverantwoorde bezuinigingen bij GGZ-instellingen af wil dwingen. Maar het is de instelling die bepaalt hoe de bezuinigingen worden uitgevoerd. Net als bij de plannen om de terreinwoningen te sluiten dient Zon & Schild daarom nauwgezet aan te geven welke keuzes er gemaakt zijn en waarom. Als de politie het sluitstuk van het zorgbeleid gaat worden is er iets goed mis!

Jammer dat het Amersfoort Katern van het AD vanmorgen wel het SP-commentaar op de vermissingen prominent afdrukt, maar onze strijd, samen met bewoners en cliëntenraad, voor het behoud van de terreinwoningen bij Zon & Schild kennelijk geen artikel waardig vindt. Niet sensationeel genoeg?

Ad Meijer,
fractievoorzitter SP
gemeenteraad Amersfoort

U bent hier