h

Einde (A&E)² trajecten is een overwinning voor werkzoekenden!

6 oktober 2014

Einde (A&E)² trajecten is een overwinning voor werkzoekenden!

Op 6 oktober heeft de gemeente Amersfoort laten weten te stoppen met (A&E)² SamenSterk reïntegratietrajecten. De SP is verheugd over dit nieuws, en noemt het een goede eerste stap naar een beter reïntegratiebeleid in Amersfoort.

Afgelopen juni opende de SP een meldpunt na signalen te hebben opgevangen dat reïntegratiebedrijven in Amersfoort werkzoekenden onnodig onder druk zetten en hierbij ook strafkortingen toepassen. Het meldpunt heeft naast veel media aandacht ook veel meldingen van deelnemers aan deze trajecten opgeleverd.

Deze meldingen hebben het beeld bevestigd dat er van alles mis is met reïntegratietrajecten in Amersfoort. Werkzoekenden blijken onnodig onder druk gezet te worden met strafkortingen die lang niet altijd terecht zijn. Met medische gegevens wordt niet altijd volgens de regels omgegaan. Ook blijken er mensen geplaatst te zijn bij een bedrijf waar ze vervolgens uitgebuit worden via werk met behoud van uitkering.

De werkzoekenden die in deze trajecten geplaatst worden komen door de strafkortingen in een afhankelijkheidspositie terecht. Er over klagen durft men niet altijd, velen zien de reïntegratiebedrijven en de gemeente als 1 partij. Er blijkt een grote behoefte te zijn aan een onafhankelijk meldpunt voor klachten waar men zonder angst voor represailles van de reïntegratiebedrijven en de gemeente terecht kan.

Het stopzetten van de samenwerking met (A&E)² SamenSterk door de gemeente Amersfoort is dan ook een grote overwinning voor deze mensen. De SP is van mening dat de toenemende druk in de media op deze reïntegratiebedrijven er mede toe aan bij heeft gedragen dat de gemeente niet door gaat met (A&E)² SamenSterk.

Ondanks dat gaat de SP door met haar onderzoek naar reïntegratiebedrijven. De SP vindt dat het aan het werk helpen van werklozen geen taak is van commerciële bedrijven, en pleit er dan ook voor dat de gemeente deze taak weer volledig op haar gaat nemen.

Hierbij roept de SP de gemeente vooral op om te zorgen voor meer banen in de regio Amersfoort, omdat uit onderzoek blijkt dat er een rechtstreeks verband is tussen uitstroom uit de uitkering en het aantal beschikbare vacatures. De gemeente Amersfoort moet niet langer geld pompen in zinloze reïntegratie- en sollicitatietrajecten die werklozen alleen maar in een vicieuze cirkel met elkaar laten concurreren in plaats van structureel voor werk te zorgen!

Reactie toevoegen

U bent hier