h

SP wil duidelijkheid over PrivaZorg

25 juni 2019

SP wil duidelijkheid over PrivaZorg

Onze fractie heeft schriftelijke vragen ingediend over het Amersfoortse PrivaZorg naar aanleiding van het schokkende rapport van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Uit het rapport blijkt dat kwaliteit en continuïteit van zorg onvoldoende gegarandeerd zijn bij PrivaZorg. Verder blijft onduidelijk of PrivaZorg oneigenlijk geld uit de zorg heeft weggehaald. Het bedrijf blijkt er verder financieel slecht voor te staan. Al eerder stelde de SP mondelinge vragen over PrivaZorg.

"Dit is wat je krijgt als je zorg aan de markt overlaat", zegt SP raadslid Marijke Jongerman. "Er gaat enorm veel geld om in de zorg, en commerciele bedrijven hebben er belang bij om een deel van dat geld als winst weg te sluizen, met nadelige gevolgen voor de kwaliteit van zorg. Dat de situatie bij PrivaZorg zo ingewikkeld is dat zelfs de inspectie niet kan zeggen of er sprake is van overtreding van het verbod op winstoogmerk in de zorg baart ons grote zorgen."

De SP pleit in Amersfoort al langer voor de invoering van een gemeentelijk thuiszorg bedrijf. "Als we de thuiszorg regelen via een gemeenschappelijke regeling samen met buurgemeenten kunnen deze gemeenten zelf toezicht houden en voorkomen dat er geld wegvloeit.", zegt Jongerman. "Dat geld is immers bedoeld voor het verlenen van zorg, niet om de zakken van aandeelhouders te spekken."

U bent hier