h
Voor Amersfoort, Voor Elkaar

Wonen

Een goede woning voor iedereen

Hoe kan het dat Amersfoorters jaren op een sociale huurwoning moeten wachten? Hoe kan het dat er dan nog steeds huurwoningen verdwijnen uit onze stad? Waarom gebeurt er niks voor die huurders die de afgelopen jaren hun huur hebben zien exploderen? Waarom staan we toe dat er in onze stad mensen in ongezonde schimmelhuizen wonen? Hoe lang staan we nog toe dat mensen met een laag inkomen de stad uit worden gejaagd?

In onze stad verdient iedereen een betaalbaar en goed huis. Dit zijn de voorstellen van de SP.

  • We pakken de woningnood in Amersfoort aan. Bij nieuwbouwprojecten in Amersfoort moet minstens 40% sociale woningbouw gebouwd worden. De afgelopen jaren zijn er 1000 sociale woningen verdwenen doordat er werd verkocht of geliberaliseerd. Daar stoppen we mee. Het behoud van bestaande woningvoorraad is prioriteit. Er wordt enkel gesloopt als renovatie geen reële optie is.
  • De druk op de Amersfoortse huizenmarkt wordt vergroot doordat vele mensen van buiten Amersfoort hier een huis proberen te vinden. Daardoor stijgen de prijzen en groeit de woningnood. We stoppen met de Amersfoortse citymarketing die erop gericht is om nog meer mensen van buiten naar Amersfoort te halen.
  • De huurprijzen zijn de afgelopen jaren geëxplodeerd. Vele huurders betalen een te hoge huur in verhouding tot hun inkomen. Net als in Amsterdam en Utrecht krijgen deze huurders huurverlaging.
  • Vele Amersfoorters wonen in ongezonde schimmelhuizen. Aan renovatie is te lang niets gebeurd. Huurders krijgen daarom meer zeggenschap. Er komt een aanvalsplan om schimmelhuizen aan te pakken.
  • Het energiezuinig maken van huizen is een belangrijke stap bij het verduurzamen van onze stad. Het energiezuiniger maken van woningen heeft dan ook prioriteit en gebeurt zonder huurverhoging voor huurders zodat de woonlasten dalen.
  • Het bouwen van dure huurwoningen is niet de oplossing voor de woningnood. Betaalbare huur- en koopwoningen zijn dat wel. Daar waar vrije sector huurwoningen worden gebouwd, worden huurders beschermd tegen de vrije markt: bij nieuwbouw worden afspraken gemaakt over de hoogte van de huren.
  • De transformatie van kantoorpanden en bouwen binnen de stad heeft altijd de voorkeur. Als dat niet voldoende is om de woningnood aan te pakken, is bouwen op nieuwe locaties of hoogbouw een optie. Daarbij mogen de financiële risico’s niet voor rekening van de Amersfoorters komen én worden de effecten op leefbaarheid meegenomen.
  • Ouderen moeten langer thuis wonen. Bij nieuwbouw- en renovatieprojecten moet de levensloopbestendigheid en toegankelijkheid worden meegenomen. Woningaanpassingen moeten worden uitgevoerd zodat ouderen zoveel mogelijk in hun eigen woning en wijk kunnen blijven wonen.
  • Ook voor jongeren moet een huis te vinden zijn. De gemeente dwingt af dat er voldoende jongeren- en studentenhuisvesting beschikbaar komt in Amersfoort.
  • We kiezen voor gemengde buurten. Daarom wordt er gemengd gebouwd en spreiden we mensen die een verblijfsstatus hebben gekregen over de stad. Dat is goed voor de integratie en voor het draagvlak voor vluchtelingen.
  • We kiezen voor veilige en leefbare buurten. We zorgen voor voldoende en veilige speelruimte in de buurt. Drie procent speelruimte wordt de norm per buurt.

U bent hier